Η πρακτική άσκηση αποτελεί το 5ο εξάμηνο σπουδών και είναι υποχρεωτική. Διαρκεί 960 ώρες και απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθούν  οι σπουδές.  

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης (Ε΄ εξάμηνο) ορίζεται στα δύο έτη από την ολοκλήρωση του Δ’ εξαμήνου κατάρτισης σύμφωνα με την ΚΥΑ Κ5/97484 και τις τροποποιήσεις αυτής. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πρακτική άσκηση σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα είναι δυνατή η έκδοση της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Εξαίρεση αποτελεί η κατάθεση 120 επαγγελματικών ημερομίσθιων με κωδικό ειδικότητας αντίστοιχο με την ειδικότητα φοίτησης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την απαλλαγή από την πρακτική άσκηση. Σε περίπτωση που κάποιος σπουδαστής δεν  ολοκληρώσει το 5ο ακαδημαϊκό εξάμηνο, δεν θα λάβει τη Β.Ε.Κ . Δηλαδή δεν θα ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Η πρακτική άσκηση, μπορεί να πραγματοποιηθεί συνεχιζόμενα ή τμηματικά. Η πρακτική άσκηση δύναται να ξεκινήσει  την 1η ή 15η ημέρα κάθε μήνα (ή την αμέσως επόμενη εργάσιμη αν πέφτει Σαββατοκύριακο).   Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Δ΄ εξαμήνου σπουδών.  

Πρακτική άσκηση έχουνδικαίωμα να εκκινήσουν οι σπουδαστές που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το δεύτερο (Β) εξάμηνο φοίτησης. Παράλληλη φοίτηση και πρακτική άσκηση δεν επιτρέπονται. Άρα όσοι ξεκινήσουν πρακτική άσκηση μετά την ολοκλήρωση του Β εξαμήνου, θα πρέπει αναγκαστικά να προβούν σε τμηματική εκτέλεση της πρακτικής.  Σε κάθε περίπτωση,  εντός 24 μηνών από τη λήξη του Δ΄ εξαμήνου η πρακτική θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.    

Η έναρξη της πρακτικής άσκησης πραγματοποιείται μετά την έκδοση της Εγκριτικής Απόφασης από το ΣΑΕΚ . Για την έγκριση της οποίας, απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στο γραφείο πρακτικής, 25 ημέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία έναρξης.   

Η πρακτική άσκηση δύναται να πραγματοποιείται σε θέσεις που προσφέρονται από φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και επιχειρήσεις. Οι θέσεις απασχόλησης θα πρέπει να είναι αντίστοιχες και σε συνάφεια με το αντικείμενο  φοίτησης του σπουδαστή.  Η εύρεση Φορέα Απασχόλησης μπορεί να πραγματοποιηθεί, είτε από το ΣΑΕΚ, είτε από τον ίδιο τον σπουδαστή.

 Τα  εμπλεκόμενα  μέρη της πρακτικής άσκησης είναι:

  1. Σπουδαστής  

  2. Επόπτης: Ο υπεύθυνος πρακτικής άσκησης στο χώρο εργασίας (ορίζεται από τον εργοδότη).

  3. Συντονιστής: Ο υπεύθυνος του Σ.Α.Ε.Κ. για την πρακτική άσκηση του σπουδαστή.

Το ωράριο της πρακτικής άσκησης δύναται  να είναι από τις 6:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ. και σε μία από τις παρακάτω εκδοχές:  

  • Σε πενθήμερη – 4ωρη, διάρκειας (12) μηνών.  
  • Σε πενθήμερη – 6ωρη, διάρκειας (8) μηνών.  
  • Σε πενθήμερη – 8ωρη, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης εντός χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών.  

  

Δεν επιτρέπεται η πρακτική άσκηση Κυριακές, αργίες και κατά τις βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες.   Δεν επιτρέπεται  κατά τη διάρκεια της πρακτικής ο σπουδαστής να απουσιάσει πάνω από 15 ημέρες και σε αυτή την περίπτωση οι ημέρες θα πρέπει να αναπληρωθούν μέχρι τη συμπλήρωση των 960 ωρών.  

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής, ο σπουδαστής υποχρεούται να συμπληρώνει καθημερινά το βιβλίο πρακτικής άσκησης, περιγράφοντας το αντικείμενο εργασίας του και καταγράφοντας τις συνολικές ώρες που πραγματοποίησε ημερησίως και ο Επόπτης πρακτικής άσκησης τον αξιολογεί εβδομαδιαίως. Το βιβλίο συμπληρώνεται και από τον Συντονιστή της Πρακτικής Άσκησης.   Στο τέλος της πρακτικής ο σπουδαστής παραδίδει το βιβλίο πρακτικής πλήρως συμπληρωμένο στο Γραφείο Πρακτικής. Ο Φορέας Απασχόλησης δεν είναι υπόχρεος μισθολογικής επιβάρυνσης (με εξαίρεση τις αμειβόμενες πρακτικές τουρισμού-γαστρονομίας).   

Ο Φορέας Απασχόλησης αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τη διαδικασία ασφάλισης του σπουδαστή για πιθανό εργατικό ατύχημα (1% της 12ης κλάσης στο πακέτο κάλυψης 210 με κωδικό Ειδικότητας 332040) καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.   

Ακόμη, υποχρεούται σε συμπλήρωση του εντύπου Ε3.5 στο Π.Σ. Εργάνη πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης (Ε3.5: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΝΑΡΞΗΣ/ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΩΝ) και σε συμπλήρωση του εντύπου 3.5 στο ΠΣ Εργάνη με τη λήξη ή διακοπής της πρακτικής (Ε3.5: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΝΑΡΞΗΣ/ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΔΙΑΚΟΠΗ).  

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης ο σπουδαστής δεν πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ. Αν είναι, με την έναρξη της πρακτικής του θα διαγραφεί. Δεν πρέπει επίσης να λαμβάνει επίδομα ΟΑΕΔ και για αυτό καλείται να ενημερώσει με την έναρξη της πρακτικής του τον ΟΑΕΔ, ώστε να πραγματοποιηθεί προσωρινή παύση του επιδόματος. Επίσης, δε μπορεί να συμμετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα (π.χ. τύπου ΕΣΠΑ).  

Η πρακτική άσκηση δύναται να διακοπεί για σοβαρούς και αιτιολογημένους λόγους κατόπιν αιτήματος του ασκούμενου, του φορέα απασχόλησης ή του Διευθυντή του ΣΑΕΚ. 

Οι σπουδαστές που έχουν συμπληρώσει 120 επαγγελματικά ένσημα  ως μισθωτοί ή  έξι (6) τουλάχιστον μήνες εργασίας ως  αυτοαπασχολούμενοι/ελεύθεροι επαγγελματίες σε τομέα δραστηριότητας και ειδικότητα απασχόλησης απολύτως συναφή προς την ειδικότητα στην οποία φοιτούν, δύνανται, με υπεύθυνη δήλωσή τους και προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, να απαλλαγούν από την υποχρέωση πρακτικής άσκησης.